O Prifarcih
Prifarci smo že kar dolgo na svetu in dolgo na odrih. Leto 2018 je bilo za nas jubilejno, saj smo slavili 30 let obstoja skupine. Začeli smo kot spremljevalna tamburaška skupina za domače folkloriste in po petih letih delovanja izdali svoj prvi plošček. Od takrat smo jih izdali že 32! Pa tudi nagrad se je – poleg 4 zmag na festivalu narečnih popevk v Mariboru – že nekaj nabralo; recimo Zlati petelin za najboljšo etno album,  zmaga na festivalu Etno Kostel in zelo svetleča in bleščeča zmaga na festivalu Slovenska popevka 2009 s pesmijo Tisti nekdo. Po 29 letih obstoja smo se  prvič preizkušali v Portorožu na festivalu melodij Morja in sonca in s pesmijo “Že nona mi je rekla, Tako kot je prav,” poželi številne simpatije in sprejeli tudi odločitev, da s tekmovalnostjo na festivalih še kar ne bomo odnehali.
Glede na to, da glavnina članov skupine prihajajo od Fare ob Kolpi, majhne vasice v občini Kostel , ki šteje približno toliko prebivalcev kot ima hiš, smo še posebej ponosni na tradicionalne jesenske nastope v Cankarjevem domu v Ljubljani. Gala koncertov v prestolnici se je doslej zvrstilo že enajst in vsak je mogočnejši in še bolje obiskan od prejšnjega. S pesmijo in vižami ohranjamo bogato in raznoliko slovensko ljudsko izročilo, odlikuje nas štiriglasno petje, glasbeniki kritiki pa nas – ne glede na to, da zaigramo skoraj vse, kar nam pride pod prste – uvrščajo med najboljše etno glasbene skupine na Slovenskem.
Prifarci so: Mitja Ferenc na berdi, kitari in bas kitari (drugi tenor), Valentin Južnič na bisernici (prvi bas), Martin Marinč na diatonični harmoniki (drugi bas), Toni Obranovič tudi na klavirski harmoniki (prvi tenor), Uroš Obranovič na bugariji (prvi tenor), Jernej Pečak na violini (drugi tenor) in Dejan Šuštar na braču (prvi bas).
Klikni na spodnjo sliko da izveš več o posameznem Prifarcu.

Valentin Južnič

Valentin Juznič

Martin Marinč

Martin Marinć | Prifarci

Toni Obranovič

Toni Obranovič

Uroš Obranovič

Uroš Obranovič

Jernej Pečak

Jernej Pečak

Dejan Šuštar

Dejan Šuštar

Uroš Obranovič

Skupini Prifarski muzikanti sem se pridružil leta 2009, ko so Prifarci pričeli s koncerti ob izteku leta v Cankarjevem domu. V glavnem igram na strune kitare in bugarije, občasno pa repertoar obogatim kot bobnar ali tolkalist ter pojem drugi tenor. Biti član Prifarcev je nadvse zabavna vloga, saj se s fanti, čeprav je med nami kar nekaj let razlike, odlično zabavamo in ne malokrat do solz nasmejimo. Čeprav nismo akademski glasbeniki, smo lep dokaz, kako je mogoče z veliko volje in angažiranosti izpeljati še tako velike in zahtevne projekte.

Uroš Obranovič

Uroš Obranovič

Dejan Šuštar

Pri Prifarcih igram brač in pojem drugi bas. Če je potrebno, zaigram tudi na bisernico ali klavir. Glasba je del mene že od kar pomnim, zato bi brez nje težko živel. Ker smo Prifarci preprosti domači

ljudje, se kljub razliki v letih zelo dobro ujamemo. Po uradnem delu koncerta vedno sledi druženje ob dobri hrani in še boljši pijači. Kot čisto »frišn« član Prifarcev (formalno od leta 2019), se med temi »fosili« počutim zelo domače in udobno. Upam da bomo sodelovali še leta in leta ter se ob tem še najprej zabavali tako kot do sedaj! Ponosen sem na »bend«, ki skupaj deluje že več kot 30 let, saj se za to številko skriva precej potrpežljivosti, volje, trdega dela in predvsem razumevanja, tudi pri naših ženah/partnerkah. Kot pravi Mitja: "Takrat, ko nas kombi zjutraj pripelje in »zlije« pred vhodom, je potrebna še dodatna mera vsega prej naštetega!" Malo za šalo, malo za res.

Dejan Šuštar

Dejan Šuštar

Toni Obranovič

Po večletnem sodelovanju pri pop skupinah, sem v letu 2001/ 2002 tudi jaz postal Prifarski muzikant. Igram klavirsko harmoniko in pojem prvi tenor
Na skupino sem ponosen, ker je delovna, ker ima kar nekaj zmag in odličnih uvrstitev na festivalih , ponosen sem na velike projekte v Cankarjevem domu in pa na prijateljstvo, brez katerega vse našteto ne bi bilo mogoče.
Večinoma vlada pri nas dobra volja , zato se večkrat nasmejemo raznim dogodivščinam, ki jih ni malo. Za dobro voljo največkrat poskrbi naš violinist Jernej.
Glasba mi že celo življenje veliko pomeni, saj celo pregovor pravi, da tisti , ki igra, ne misli slabo. Ogromno smo prepotovali, spoznali nešteto ljudi in z mnogimi postali celo prijatelji. Razveseliti naše poslušalce - to je poslantvo, ki nam ga leti obilno vračajo.

Toni Obranovič

Toni Obranovič

Martin Marinč

Prifarski muzikanti so na mojo pobudo nastali davnega leta 1988. Od takrat skupino tudi vodim. V njej vztrajam predvsem zaradi dobrega počutja, veliko smeha in dobre "karme", ki vlada na odru.
Že od vsega začetka igram na navadno harmoniko in pojem drugi bas. Našo skupino krasi večglasno petje, ki je bilo značilno tudi za naše očete, ki so bili odlični pevci in muzikanti. Večkrat smo po dolgem in počez prepotovali našo domovino in videli tudi velik del sveta. Leta 2000 smo zapeli in zaigrali tudi našim rojakom v Ameriki. Takrat se je marsikomu utrnila solza, ko je slišal že skoraj pozabljene slovenske pesmi, ki so obvezen del našega programa.

Martin Marinć | Prifarci

Martin Marinć

Valentin Južnič

Sem soustanovitelj skupine Prifarski muzikanti. Glasbeno pot smo začeli kot spremljevalna skupina domače folklore, zdaj pa smo na taki ravni, da lahko sodelujemo na različnih festivalih doma in tujini. Igram na bisernico in pojem 1.bas. Bolj ali manj je glasba že vse življenje moja spremljevalka, čeprav sem počel zelo različne reči. Delal sem v gradbeništvu, ustanovil občino Kostel in ji županoval 4 mandate. V skupini imamo izostren smisel za humor, tupatam pa kakšno stvar tudi zapletemo do onemogolosti. A kakorkoli že - glasba, ki jo igramo je zame sprostitev in pobeg v drugačnost.

Valentin Juznič

Valentin Juznič

Mitja Ferenc

Prvič sem se srečal s Prifarskimi muzikanti leta 1993, ko so igrali na otvoritvi moje razstave o Kočevski. Čez leto dni me je šef Martin, sicer študijski kolega na zgodovini pobaral, če bi se jim hotel pridružiti kot pevec in berdist. Zaradi priprave doktorata sem obljubil da bom pomagal le pol leta, a sem zdaj z njimi že 25 let. Igranje s Prifarci je zame izziv, da skupaj preskakujemo stopnice v glasbenem ustvarjanju in z raznovrstnostjo bogatimo sebe in naše poslušalce.

 

Mitja Ferenc

Mitja Ferenc

 

2019 Prifarski Muzikatni © Vse pravice pridržane.